Lokalita Devět mlýnů se nachází na okraji Hnanic pod vinicemi Šobes. V Hnanicích jsme byli už podruhé, pokaždé na více dní. Je to skvělá lokalita s nádhernou přírodou, božským vínem a skoro nekonečnými možnostmi, kam se vydat na výlet pěšky, nebo na motorce.
Podél Dyje vznikaly už v 15. století mlýny. Na jednom úseku jich bylo celkem devět, což dalo oblasti název. Do 20. století se jich dochovalo ale jen šest. Bohužel poválečné události nepřežil ani jeden z mlýnů. Německy hovořící majitelé byli odsunuti a pohraniční stráž mlýny zdemolovala, protože zde procházelo hraniční pásmo.
Podél Dyje vznikaly už v 15. století mlýny. Na jednom úseku jich bylo celkem devět, což dalo oblasti název. Do 20. století se jich dochovalo ale jen šest. Bohužel poválečné události nepřežil ani jeden z mlýnů. Německy hovořící majitelé byli odsunuti a pohraniční stráž mlýny zdemolovala, protože zde procházelo hraniční pásmo.
Gruberův mlýn |
Výchozí bod pro krátkou procházkou ke Gruberovu mlýnu je Hotel Vinice Hnanice. Na parkovišti pro hotelové hosty se najde místo pro mašinu, navíc hotelová restaurace s širokým výhledem na okolní vinice si vyloženě říká o návštěvu. Jestli budou na recepci ochotni vám pohlídat helmy, to si jisti nejsme, my jsme v hotelu bydleli, takže s tím problém nebyl. Naštěstí je to celkem krátká procházka, takže se to dá zvládnout i s helmama v ruce.
Z hotelu se vydáte podél vinice směrem ke kapličce svatého Huberta, u které buď můžete zahnout z kopce dolů, nebo pokračovat ještě kousek a po pár metrech odbočit na cestu krytou stromy. Po chvilce dojdete oběma cestami k rozcestníku Pod Šobesem.
kaple sv. Huberta |
U rozcestníku se na chvíli zastavte a podívejte směrem k přístřešku, který jste před chvíli minuli po pravé straně. V těchto místech se nacházel Hotel Gruber, který vznikl z obytných budov Gruberova mlýna. Byl otevřen ve 30. letech minulého století. Nabízel skoro šedesát pokojů a kapacita restaurace byla pět set hostů.
Po dalších pár metrech cesty budete míjet polevé straně Gruberovu studánku. Pravidelné rozbory vody ale ukazují, že nesplňuje podmínky pro pitnou vodu. Vyňatek z rozboru poukazoval na překročení koliformních bakterií, takže si fakt raději vezměte svou vodu.
Na zpevněné cestě se nenechejte příliš unést, protože modrá, která k mlýnu vede, najednou zahýbá do lesa. Po chvilce, kdy si budete připadat jako při průchodu džungle, se před vámi objeví zbytky zdiva. Vítejte v Gruberově mlýně.
Gruberův mlýn zpracovával denně deset tun obilí: Vyráběl si vlastní elektřinu a byl vybaven parním strojem. Písemné zmínky o vlastnictví mlýna rodinou Gruberových pochází z 18. století. Nebojte se opatrně mlýn projít celý. Vegetace je sice v létě vysoká, ale stojí to za to. Rozsah trosek obvodových zdí vám ukáže,jak velkolepý mlýn byl.
Od mlýna se dále po modré dostanete k dalším mlýnům. My jsme se vrátili zpátky, protože cesta byla v kraťasech v podstatě neprůchodná.
Gruberův mlýn |
Gruberův mlým |
Gruberův mlýn |
Cesta od hotelu ke Gruberovu mlýnu a zpět má necelé 4 km a zvládnete ji za 45 minut včetně prohlídky mlýna. Trasu si můžete projít po naších stopách, máme ji nahranou na Endomondo.
Do Hnanic se z Brna dostanete cestou na Pohořelice, Znojmo a Havraníky. Po dálnici je to celkem nuda, mezi poli pak dost fouká. Ale výjezd ze Znojma je lemovaný vinnými sklípky, pak se otevírá pohled do krajiny na nekonečné vinice. V roce 2015 zde probíhaly opravy cesty, ale v létě 2016 jsme nepotkali žádná omezení ani objížďky.
Žádné komentáře:
Okomentovat