pondělí 11. července 2016

Luhačovice 1. část - Jak se bydlí ve funkcionalistické vile od architekta Fuchse

Radek nebyl v Luhačovicích nikdy. Lenka sice ano, ale před patnácti lety, s babičkou, která vzpomínala na prožité dětství právě v Luhačovicích a nedalekých Pozlovicích. Pro jednoho z nás tak šlo o premiéru, pro druhého o možnost srovnat, co se za tu dobu změnilo. 

Celý výlet byl celkem spontánní a ubytování jsme si bookovali v týdnu, kdy jsme jeli. Cíl byl jednoduchý, užít si cestu, projít si nějakou turistickou trasu a podívat se na kolonádu.



Cesta
Vyjížděli jsme opět z Brna, v pátek večer. Nechtělo se nám jet po dálnici, tak jsme to vzali alternativní trasou přes Slavkov, Bučovice, Nesovice, Malínky, Buchlovice, okrajem jsme minuli Uherské Hradiště a Uherký Brod. Protože jezdíme s navigací ve verzi fixka papír, občas ne zcela přesně odbočíme. Tentokrát jsme se podívali i do Vlčnova a Hluku.Vlčnov mě trochu zaskočil, město Jízdy králů a Vinných búd jsem si malovala ve svých představách jinak. Nicméně cesta byla v pohodě, super zatáčky, žádná nuda a až na jednu drobnou výjimku i bez dopravních změn a omezení. 

Místo navigace papír, fixka a jedeme

Ubytování
Ubytování jsme sháněli jako vždy přes Booking. Protože bylo opravdu za pět dvanáct, tak příliš k vybírání nebylo. Rozhodovali jsme se nakonec mezi Wellness Hotelem Residencí Ambra (fakt se tak jmenuje) a Hotelem Vila Viola. Oba mají spadat do kategorie čtyř hvězd, ale pokud se podíváte na interiéry, tak rozhodně nejsou porovnatelné. Vtipné je, že Viola vychází ještě o něco levněji. A má nabídnout i co dalšího. 

Vila Viola nabízí pokoje typu standard, superior, studio s kuchyňským koutem a balkonem a luxusní apartmán. My jsme mohli vybírat jenom mezi studiem a pokojem superior, které stály stejně. Logicky jsme brali studio. 

Viola se nachází kousek od památkové zóny v Bílé čtvrti, které dala jméno společně s dalšími třemi vilami, jejichž autorem je rovněž architekt Bohuslav Fuchs. Bílé, funkcionalistické vily tak daly název ulici, na které stojí. Kousíček od hotelu je volně přístupný pramen Aloiska. Na kolonádu to je pomalým krokem ani ne patnáct minut. Hned pod hotelem se nachází městská plovárna.

Přístavek s recepcí

Zdařilá rekonstrukce a šťastná ruka při vybavování pokojů udělala z Violy zážitkové ubytování. Nejen, že jde o čistý, luxusní hotel, ale je tam jasně cítit to něco navíc. Personál je neuvěřitelně milý a vstřícný. A věříte jim, že to není póza. Necítili jsme se ani trochu blbě, i když jsme do malé, nádherné recepce u vstupu nastoupili v motorkářském. Paní recepční nás nechala přeparkovat motorku před vedlejší dům, takže na ni bylo vidět jak z recepce, tak z našeho pokoje. 

Pokoje jsou zařízeny bílým nábytkem v kontrastu s červenou barvou, důraz je kladen na čisté linie. Prostě všechno ladí s funkcionalistickým pojetím stavby. Místa ve skříních je dost, o přilby jsme nezakopávali. Vybavení kuchyňské linky je dostatečné. Vše je nové, neotřískané a čisté. Jestli řešíte v báglech každý kousek volného prostoru, můžete doma s klidem nechat sprcháč, šampon, kondicionér i tělové mléko, pokoje jsou vybaveny nemalými lahvičkami. Snídaně, které se servírují v restauraci s terasou, jsou bohaté a nechybí ovoce a zelenina. Kafe připravuje obsluha na vaše přání. 

Pokoj
Tehdejší vybavení pokoje
FOTO: autorský tým Slavné vily Zlínského kraje
Součástí je i wellness centrum se saunou a vířivou vanou. Nechybí masáže nebo kosmetika. Skvělé je, že všechno je jen pro vás. Ať si objednáte saunu, masáž nebo vířivku, máte jistotu, že vás nebude nikdo rušit. Mezi jednotlivými hosty se navíc celý prostor uklízí. My jsme využili saunu. Drobné mínus je, že chybí ochlazovací bazének. Sauna je klasická finská s dvěmi úrovněmi lavic. Před saunováním nás na pokoji čekaly župany a ve wellness pak ručníky, prostěradla a džbán s vodou. V přehrávači byla nachystaná nevtíravá hudba. 

Wellness centrum

Co nám trochu vadilo, byla hudba z plovárny. V sobotu, kdy bylo hezky, od rána vyhrávalo rádio a bylo slyšet jak na balkoně, tak v pokoji, protože jsme měli otevřená okna. V hotelu se bohužel nevaří. Byli jsme u debaty recepční s jedním hostem, když se spolu bavili o restauracích v okolí. Žádná sláva. My jsme to ty dva dny řešili tak, že jsme měli jídlo nakoupené a venku si dali jednou hranolky. Prasata no. 

Výhled z balkonu na plovárnu

Viola určitě nebude pro každého. Jestli nejste na větvi z Vily Tugendhat a funkcionalismus na vás působí jako pavilon psychiatrie, je možné, že se ve Viole nebudete cítit dobře. Na druhou stranu vás tady uvítá personál, který byste jinde horko těžko hledali. A to, i když přijedete v motorkářském a po cestě zrovna nevoníte. Cena ubytování se může zdát vyšší, ale porovnejte si ji s ostatními hotely v okolí. 


+ prostředí, architektura                                                                          - hudba z plovárny
+ vybavení pokoje                                                                                    - nevaří se
+ čistota                                                                                                 
+ personál
+ ovoce a zelenina na snídani

Vedlejší vila, rovněž od arch. B. Fuchse

Vedlejší vila, rovněž od arch. B. Fuchse

Hotel Vila Viola
Pokoj

Pokoj

Wellness centrum

Wellness centrum

Wellness centrum

Wellness centrum



Wellness centrum

Žádné komentáře:

Okomentovat